Jak można uzupełniać wiedzę na temat seksualności?
Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
Wielki OT o tym jak akacja widzi akt małżeński został usunięty! Tu dyskutujemy o tym "Jak można uzupełniać wiedzę na temat seksualności?" Proszę trzymać się tematu!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sty 11, 2009 22:07 |
|
|
|
 |
Vroo
|
Oj szumi, a wydzielić nie mogłeś? Te spostrzeżenia warto było zachować dla potomności.
A co do usuniętej treści - również polecam Sztukę kochania Wisłockiej - koncentruje się na rzeczach ważnych, zgrzeszyć czytając tę książkę byłoby niezwykle trudno. :-)
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
N sty 11, 2009 22:13 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Przepraszam Vroobelku jeśli ten Twój post z odesłaniem do książki Wisłockiej też usunąłem... musiał mi przemknąć między tymi nie na temat.
Temat o tym jak widzi seksualność akacja już jest. Swoje poglądy wyraziła już w temacie "Bezżenność dla Królestwa niebieskiego" (lub coś podobnego) w dziale Pójdź za mną.
Dlatego tutaj tego nie trzeba powtarzać.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sty 11, 2009 22:34 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: To może wywoływać postawę lękową, dlatego chodziło mi o to by literatura nie narzucała jakiegoś sposobu myślenia, ale ukazywała kwestię neutralnie od strony nauki, psychologii, medycyny i biologii. Lecz mam też wątpliwości, jakie książki mogłabym czytać, by nie były przesiągniete wulgarnością i pruderią i czy będzie grzech, gdy jednak te zdjęcia w nich umieszczone będzie się oglądało.
Przede wszystkim musisz pamiętać, że żadna książka nie będzie absolutnie neutralna, i każda narzuci Ci jakiś konkretny sposób odbioru i spojrzenia na rzeczywistość stosunku seksualnego czy też ogólnie ludzkiej seksualności. Tutaj bardzo dużo zależy od odbiorcy, ponieważ dla jednej osoby dana treść będzie obojętna, a dla drugiej może już stać się przyczyną podniecenia. Nie jest to jednak grzeszne, jest to naturalna reakcja ludzkiego organizmu na pewne sytuacje
Z mojej strony bardzo polecam "Miłość i odpowiedzialność" Karola Wojtyły. Wojtyła dokonuje w niej dogłębnej analizy zagadnień związanych z ludzką płciowością - popędu, wstydu, stosunku, miłości etc. Jest to chyba najlepsza, ale i najtrudniejsza tego typu książka na rynku
|
N sty 11, 2009 23:49 |
|
 |
Cyryl
|
Dalej pozostaje jednak pytanie .Skoro Akacja wybiera drogę bezżennosci dla Królestwa Niebieskiego,to po co jej rozszerzanie wiedzy o seksualności?
|
Pn sty 12, 2009 1:36 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
A ja nie rozumiem tego pytania. Jak to dlaczego? To, że ja nie chce być pilotem, oznacza, że nie mogę/nie powinienem czytać na temat obsługi samolotów? Człowiek inteligenty chce wiedzieć przynajmniej coś z każdej dziedziny. Nie wiadomo kiedy się to może przydać. A nawet dla samej wiedzy warto wiedzieć.
Dlatego jak najbardziej należy popierać chęć zdobywania wiedzy.
Nawet jeśli ktoś nie chce z niej korzystać w praktyce.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn sty 12, 2009 7:46 |
|
 |
strumyk
|
Szumi...napisałeś ''Nie wiadomo kiedy się to może przydać''
hmm jeśli Akacja wybiera drogę bezżennosci dla Królestwa Niebieskiego,to chyba raczej jej się to jednak nie przyda...
Będzie bardzo oczytaną osobą w tej dziedzinie, ale to i tak nie zmienia faktu,ze to będzie tylko teoria, która w praktyce może wyglądać zupełnie inaczej.
_________________ Trudno jest dżwigać świadomość własnych porażek.Jeszcze trudniej dżwigać kamienie sumienia.A już najtrudniej dostrzec i dżwignąć człowieka.
|
Pn sty 12, 2009 8:08 |
|
 |
Cyryl
|
To będzie jak w przypadku mieszkańca Brazylii pasjonującego się narciarstwem.
|
Pn sty 12, 2009 11:50 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ale osoby zakonne też spotykają ludzi, też rozmawiają i właśnie wówczas taka wiedza może się przydać.
Ja nie mówię o przydaniu się w rozumieniu wykorzystania praktycznego,ale choćby w rozmowach, by po prostu wiedzieć. Ja też mimo, że nie będę genetykiem lubię wiedzieć jak to jest z tymi genami.
Czasem człowiek chce coś wiedzieć, bo go interesuje, bez pragmatycznych korzyści.
Ja takie działania popieram.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn sty 12, 2009 14:42 |
|
 |
strumyk
|
Cyryl..dokładnie...
Nic dodać nic ująć....
_________________ Trudno jest dżwigać świadomość własnych porażek.Jeszcze trudniej dżwigać kamienie sumienia.A już najtrudniej dostrzec i dżwignąć człowieka.
|
Pn sty 12, 2009 14:42 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Cyryl napisał(a): To będzie jak w przypadku mieszkańca Brazylii pasjonującego się narciarstwem.
Ale czy to znaczy, że ów Brazylijczyk nie może się tym narciarstwem pasjonować?
Czy ja jako Polak nie mogę się pasjonować himalaizmem? Bo co, bo nie ma Himalajów w Polsce?
Dajcie spokój.
Koniec tych dywagacja czy jest sens czy nie.
Ja sens widzę i akacja też.
Jak nie macie żadnych lektur do zaproponowania to nie piszcie, bo kolejne posty do wywalenia się zbierają.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn sty 12, 2009 14:51 |
|
 |
Kokosz
|
 seksualność
_________________ Jedna kropla wpadając do rzeki wpływa do morza poruszając cały ocean - taką moc ma twoja modlitwa -- kropla w morzu potrzeb .
|
N lip 05, 2009 20:31 |
|
 |
michalp34
|
Wszystko co potrzebne do planowania współżycia znajdziecie w książce do biologii...Reszte odkryjecie sami gdy przyjdzie czas..Kazdy z nas ma instynkt seksualny, któremu nie trzeba dodatkowych zródeł wiedzy........to moja opinia na tn temat
_________________ O panie , zabierz mnie jak najszybciej z tego świata.....
|
So lip 25, 2009 14:30 |
|
 |
Kokosz
|
 bio
_________________ Jedna kropla wpadając do rzeki wpływa do morza poruszając cały ocean - taką moc ma twoja modlitwa -- kropla w morzu potrzeb .
|
Pn lip 27, 2009 20:44 |
|
 |
Rojza Genendel
|
michalp34 napisał(a): Wszystko co potrzebne do planowania współżycia znajdziecie w książce do biologii...Reszte odkryjecie sami gdy przyjdzie czas..Kazdy z nas ma instynkt seksualny, któremu nie trzeba dodatkowych zródeł wiedzy........to moja opinia na tn temat
Strasznie spłycasz moim zdaniem. Biologia- to zręby. Uczucia, delikatność, empatia, techniki i otwarty umysł- to reszta.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn lip 27, 2009 21:20 |
|
|
|