Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
oleksa57, ty mnie odpowiadalas? Bo chyba nie zrozumialas o czym pisze... http://www.archidiecezja.lodz.pl/sobor.htmlPoczytaj sobie co w Konstytucji Sacrosanctum Concilium Kosciol pisze o Liturgii i o homiliach. Cytuj: KL 52. Jako część samej liturgii zaleca się bardzo homilię, w której z biegiem roku liturgicznego wykłada się na podstawie tekstów świętych tajemnice wiary i zasady życia chrześcijańskiego. Bez poważnego powodu nie należy jej opuszczać we Mszach odprawianych w niedziele i święta nakazane przy udziale wiernych. Tylko tyle i az tyle. Ale niektorzy wola glosic swoje prywatne poglady, wykorzystujac w tym celu "monopol na mikrofon", ktory maja w kosciele. Masz racje, ja ich sadzic nie bede, ale sluchac tez nie musze.
|
N gru 05, 2010 19:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): 2aniol4, w srodkach masowego przekazu, biskup i ksiadz moze sobie mowic prywatnie (choc wg definicji osirisa dla prezydenta, uwazam tez, ze biskup nigdy nie jest tylko "osoba prywatna") co chce. Ale nie w kosciele, kiedy jego funkcja liturgiczna (ze sie tak brzydko wyraze) jest jasno okreslona. Obojetnie czy kamery stoja, czy nie. A jezeli stoja kamery, to tym wieksze jest zgorszenie, kiedy ksiadz zapomina, po co stoi przy oltarzu. To ja może wszystkim przypomnę co to jest homilia, bo widzę iż coś nie tęgo z Waszymi wiadomościami na temat tego nad czym tak gorąco dyskutujecie nie mając pojęcia o czym w ogóle mówcie. Wstyd!!! Cytuj: Homilia – rodzaj kazania, którego treść oparta jest na wybranych czytaniach liturgicznych. Jest nierozłączna z liturgią mszy świętej. Jej celem jest objaśnianie wybranego na dany dzień fragmentu Pisma Świętego w kontekście okresu liturgicznego, całego Zbawienia, sytuacji społecznej i politycznej. Homilia często zawiera wskazówki moralne dotyczące życia. Może przybierać także formę dialogu z wiernymi. W Kościele katolickim homilię w czasie mszy świętej może wygłaszać tylko wyświęcony duchowny[1]. Nie ma określonego czasu długości homilii, lecz jej długość musi być proporcjonalna do całości liturgii słowa[2]. Często jest błędnie uznawana za synonim kazania Podkreśliłem to istotne dla dyskusji. Z powyższego wynika iż Twoja argumentacja jest głęboko nietrafna.
|
N gru 05, 2010 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I słowa biskupa z ambony nie oddające rzyczywistości też podlegają ocenie. Bp mówi" - "O taką Polskę świecką w swoich słowach walczy wprost pan premier. Świeckośc państwa stała sie laickim dogmatem przyjmowanym bez zastrzeżeń". Świeckość państwa jest uznana przez Konkordat, który w art 5 ustala: - "Przestrzegając prawo do wolności religijnej, Państwo zapewnia Kosciołowi Katolickiemu, bez względu na obrządek, swobodne i publiczne pełnienie jego misji..." Art 8 precyzuje: - "RP zapewnia Kosciołowi wolnośc sprawowania kultu". Co z tego uzgodnienia nie jest respektowane? - zakaz nauki religi w przedszkolach, szkołach? - niewypłata wynagrodzeń katechetom? - nie finansowanie szkół, uczelni katolickich? - nie dofinasowywanie składek chorobowych dla zakonów klauzurowych, misjonarzy? - nie oddawanie dóbr koscielnych? - zakazuje budowy kosciołów?. - zakazuje obrządków, choćby procesji Bożego Ciała z asystą policjantów?. - zabiera wolne w dni świąt katolickich? - wycofuje kapelanów wojskowych, odbiera im uposażenie? - wycofuje kapelanów ze szpitali, hospicjów, więzień? - zakazuje działalności mediom katolickim? - zakazuje konserwacji zabytkowych obiektów sakralnych? - zakazuje działalnosci fundacjom koscielnym, Caritasowi? O dusze polskiego społeczeństwa ma walczyć Kościół, taka jest jego rola, nie utyskiwanie wieczne i nie odrzucanie, negację ludzi.
Ostatnio edytowano N gru 05, 2010 19:56 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 4 razy
|
N gru 05, 2010 19:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprytna Alus przyszła z odwodami obracając (jak zawsze) kota ogonem więc znów wklejam słowo o homilii. Cytuj: Homilia – rodzaj kazania, którego treść oparta jest na wybranych czytaniach liturgicznych. Jest nierozłączna z liturgią mszy świętej. Jej celem jest objaśnianie wybranego na dany dzień fragmentu Pisma Świętego w kontekście okresu liturgicznego, całego Zbawienia, sytuacji społecznej i politycznej. Homilia często zawiera wskazówki moralne dotyczące życia. Może przybierać także formę dialogu z wiernymi. W Kościele katolickim homilię w czasie mszy świętej może wygłaszać tylko wyświęcony duchowny[1]. Nie ma określonego czasu długości homilii, lecz jej długość musi być proporcjonalna do całości liturgii słowa[2]. Często jest błędnie uznawana za synonim kazania Cytuj: Co z tego uzgodnienia nie jest respektowane? Dyskutujemy tutaj o homilii. Tak dla przypomnienia bo zeszłaś całkowicie z tematu.
|
N gru 05, 2010 19:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, widze,ze ty naprawde z innego Kosciola jestes, jezeli dokumenty soborowe sa dla ciebie "nieistotne i nietrafione".
A juz wiem, ty jestes z tego PISOWSKIEGO (wg twojego podzialu, troche poszerzonego...)
A bez podania zrodla, to ja tez moge sobie dowolne definicje wpisywac...
No i ciagle nie wiem, czy kazda ewidentna glupota i przeklamanie w homilii musi byc przyjeta przez wszystkich w milczeniu i z pokora? Bo wyglada na to, ze jezeli zgodna z pogladami osirisa, to jeszcze oklaskami powinna byc nagrodzona (sprzeczne z liturgia, ale to na marginesie).
|
N gru 05, 2010 19:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: osiris, widze,ze ty naprawde z innego Kosciola jestes, jezeli dokumenty soborowe sa dla ciebie "nieistotne i nietrafione". Wskaż mi moja milutka gdzie w Twoim dokumencie jest napisane iż zabrania się poruszać tematy o których pisze w Wikipedii a padnę Tobie do nóżek.
|
N gru 05, 2010 19:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wskaz mi osiris, gdzie nauka Kosciola powoluje sie na wikipedie jako miarodajna??? Powiedtzialabym nawet, ze ten wpis na wikipedii to skutek polskich kazan, gdzie polityka przewija sie gesto, wlasnie dlatego, ze polscy ksieza wydaja sie miec inne zdanie niz Kosciol w kwestii homilii.
W SC jest wyraznie mowa ze w homilii chodzi o tresci zwiazane z czytaniami. Prosze bardzo, jesli trzeba mozna wspomniec o ogolnej sytuacji dzisiaj w nawiazaniu do czytan. Ale prywatne opinie ksiedza, a kazdy ma inne, jak my na forum, i jego frustracje nie maja nic do szukania w kazaniach. Oczywiscie moim zdaniem. Znajdz mi w oficjalnych dokumentach Kosciola, gdzie jest napisane, ze aktualna polityka ma byc glownym tematem kazan.
No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie? Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi?
|
Pn gru 06, 2010 8:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wskaz mi osiris, gdzie nauka Kosciola powoluje sie na wikipedie jako miarodajna??? Kościół kieruje się własnymi prawami gdzie nigdzie nie jest napisane iż w homilii jest duchowny czymś ograniczony a co nie jest zakazane jest dozwolone. TY i inni cały czas dowodzicie że prawa kościelne zabraniają poruszania w kazaniach i homilii spraw społecznych i politycznych co jest zwykłym kłamstwem. Nie macie innych argumentów więc kombinujecie jak koń pod górkę zapytując np. czy Kościół powołuje się na Wikipedię? Nie nie powołuje się, bo nie ma to nic do rzeczy o tym o czym tu dyskutujemy. Jest też coś takiego jak prawo zwyczajowe o czym właśnie pisze Wikipedia i prawo to jest ugruntowane w naszej kulturze gdzie nawet SLD to szanowało. TUSK i PO alergicznie nienawidzi krytyki, więc dlatego mamy tak histeryczną reakcję i dowodzenie iż księża nie mają prawa zabierać głosu w tej sprawie. Mają - jak najbardziej. Cytuj: Znajdz mi w oficjalnych dokumentach Kosciola, gdzie jest napisane, ze aktualna polityka ma byc glownym tematem kazan. Wybacz ale nie będę udowadniał iż nie jestem wielbłądem. Zgodnie z kodeksami i dobrym zwyczajem to na osobie (która dowodzi iż ktoś czegoś nie może lub jest winien czemuś) leży udowodnienie swojej racji a nie odwrotnie. To WY cały czas dowodzicie że księża nie mogą tego robić ale na razie nie daliście żadnej podstawy prawnej ani innej żeby te tezy potwierdzić. Ja - gdzie wcale tego nie muszę robić - udowodniłem iż nie ma żadnego przepisu ani w prawie cywilnym, karnym ani kanonicznym iż jest to zabronione. Piłeczka jest - niestety - po Waszej stronie. PS: Dlaczego większość z Was pisze bez pisowni Polskiej? Czyżbyście byli tak leniwi (a może dysleksja), czy nadajecie z zagranicy oderwani od rzeczywistości?
Ostatnio edytowano Pn gru 06, 2010 9:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 06, 2010 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, ty chyba nie rozumiesz czym jest Liturgia Mszy sw, o co tam chodzi i po co ludzie do kosciola przychodza.
Ja przychodze ze wzgledu na Chrystusa i tylko z tego powodu wytrzymywalam w Polsce przedziwne kazania. Ksieza czesto zachowuja sie jak gdyby byla to okazja do prezentacji ich wlasnych pogladow na wszystko a najmniej na aktualne tresci czytan niedzielnych. I wykorzystuja przy tym to, ze maja mikrofon na wlasnosc. Ludzie sa dobrze wychowani (badz wytresowani) i malo kto podejdzie do mikrofonu i powie; klamiesz. Co najwyzej przestanie do kosciola przychodzic i popsuje ksiezom statystyki, zeby mieli okazje na nastepnych kazaniach biadolic nad upadkiem wiary i obyczajow...
A ciagle nie chcesz powiedziec, dlaczego milczec, kiedy ksiadz przeinacza fakty, mija sie z prawda badz glosi jawne herezje? Bo to "ksiadz" i jemu wszystko wolno? A kosciol to jego prywatna wlasnosc? chyba naprawde nic z Kosciola nie rozumiesz...
|
Pn gru 06, 2010 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: chyba naprawde nic z Kosciola nie rozumiesz... Jak czytam Twoje wypowiedzi to widzę iż TY czegoś nie rozumiesz. Jak Ci się kościół nie podoba to zmień go albo z niego wystąp a jak Ci się duchowny nie podoba to napisz donos do kurii lub służb bezpieczeństwa. To takie proste. Możecie też wystąpić z inicjatywą obywatelską o ustawę zabraniającą wypowiedzi politycznych w kościołach. Przecież widzę że ta nagonka do tego zmierza żeby zatkać usta duchownym.
|
Pn gru 06, 2010 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris zlotko, ja z Kosciola nie wystapie dlatego, ze jakis ksiadz grzeszy czy bladzi. bo ja nie ze wzgledu na ksiezy w nim jestem. Ale poniewaz to jest takze moj Kosciol nie mam ochoty mowic do wszystkiego, co slysze z ambony: "swiete slowa", jezeli glupoty slysze. Ty, jak widze, rozumiesz Kosciola jako rodzaj partii, ktora nalezy naprawiac przepisami prawnymi. Masz jakies dziwen pojecie Kosciola, ale to nie moj problem, zeby je korygowac.
I to tyle od mnie w tym temacie.
|
Pn gru 06, 2010 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I to tyle od mnie w tym temacie. Nareszcie. Jednego adwersarza mniej - złotko.
|
Pn gru 06, 2010 9:31 |
|
 |
mazli
|
Ja tylko dorzucę o nijakim księdzu Popiełuszce: Decyzja o wszczęciu śledztwa w kierunku przestępstwa z art. 194 kk w zw. z art. 58 kk - "przy wykonywaniu obrzędów religijnych (...), w wygłaszanych kazaniach nadużywał wolności sumienia i wyznania w ten sposób, że permanentnie oprócz treści religijnych zawierał w nich zniesławiające władze państwowe treści polityczne, a w szczególności pomawiał, że te władze posługują się fałszem, obłudą i kłamstwem, poprzez antydemokratyczne ustawodawstwo niszczą godność człowieka, a także pozbawiają społeczeństwo swobody myśli oraz działania, czym nadużywając funkcji kapłana, czynił z kościołów miejsce szkodliwej dla interesów PRL propagandy antypaństwowej."http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Popie%C5%82uszkoIstotnie mamy PRLbis z tą różnicą, że jak na razie za, jak to określiła Kamala: Kamala napisał(a): biadolic nad upadkiem wiary i obyczajow... księża nie są traktowani SBeckimi metodami. Kamala napisał(a): Ksieza czesto zachowuja sie jak gdyby byla to okazja do prezentacji ich wlasnych pogladow Popiełuszko to robił. Kamala napisał(a): I wykorzystuja przy tym to, ze maja mikrofon na wlasnosc. Popiełuszko wykorzystywał. Kamala napisał(a): na kazaniach biadolic nad upadkiem wiary i obyczajow... Popiełuszko o tym biadolił. Pomimo tych niecnych czynów ksiądz Popiełuszko jest błogosławionym Kościoła katolickiego.
|
Pn gru 06, 2010 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko jest jedna zasadnicza różnica między Popiełuszko a tym ostatnim. Ksiądz Popiełuszko nie popierał PiS-u i RM. Wiem, wiem przecież wtedy onych nie było ale co to ma za znaczenie ważne że wszystkiemu jest winien Kaczyński. A tak na serio to chodzi o wojnę między PO a PiS a nie o to co kto powiedział i ile w tym było prawdy a ile kłamstwa. Za chwilę jednak dowiemy się że Popiełuszko działał w stanie wojennym ale też można i to obalić bo skoro Jaruzelski jest wybawcą Polski to jednak działał jako kontrrewolucjonista. (znaczy Popiełuszko) Jakże nam się ta historia Polski - ostatnio - pokiełbasiła.
|
Pn gru 06, 2010 19:57 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Mazli, moze najpierw postanowmy do ktorego roku mozemy sie cofnac. Moge przytoczyc Hammurabiego czy musze zatrzymac sie na Heinrichu Kramer?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn gru 06, 2010 21:24 |
|
|
|